Vinen har aldrig spillet en rolle i forhold til vores julefrokoster, den bliver først en prioriteret medspiller, når vi når hen til juleaften. Hvad enten man sværger til diverse udskæringer af gris, eller mere er til fjerkræ som and eller gås, så skal der god vin på bordet!

Der skal åbnes nogle flasker, som kan spille op mod det salte kød, fedmen fra saucen, syren fra rødkålen og sødmen fra de brunede kartofler. Ikke nogen helt nem opgave, at sætte vin til et så voldsomt og smagsrigt måltid.

Men der findes heldigvis nogle vine fra forskellige områder, som absolut løser opgaven bedre end andre.

Så her kommer der 3 bud på de bedste vinområder, som du kan sigte efter, når jagten går ind på den helt rigtige julevin:

  • Chauteaneuf de Pape – Pavens vin. Det her er et skudsikkert valg, når der skal sættes vin på bordet d. 24. Disse vine fra det sydlige Rhône passer helt perfekt til at balancere årets store julemiddag. Vinene er til den kraftige side og består oftest af et skønt mix af druerne Grenache, Syrah og Mourvedre. Der er rigtig mange gode Chateauneuf de Papa vinhuse at vælge i mellem, men hvis den store julegave skal rulles frem, så find et par fremragende flasker fra Domaine du Pegau. Et valg du ikke kommer til at fortryde!
  • Amarone della Valpolicella – Danskerne har altid haft en stor forkærlighed for disse klassiske italienske vine. Her snakker vi om virkelig kraftige vine! Men de bliver heldigvis holdt lidt i skak af en smule sødme. En enkelt bid julemad (med rigelig sauce) og så en god slurk vin – Perfekt! Hvis du synes, at Amarone kan være en smule for kraftig, kan du uden de store problemer vælge at gå et enkelt gear ned og snuppe en god Ripasso uden at føle dig snydt.
  • Hvidvin fra Mosel – Ja, du læste helt rigtigt! Man kan nemlig snildt drikke hvidvin til julemaden. Du skal blot sørge for at finde en vin, som har godt med sødme og stadig tilpas med frugtsyre. Så vi snakker altså ikke dessertvin. Og her kan de skønne riesling-hvidvine fra Mosel noget særligt. Især hvis du kan finde en god flaske spätlese eller feinherb. Så hvis du har et par stykker i familien, der endnu ikke er helt klar til de røde vine, så vil du med disse gyldne dråber uden tvivl give dem en lille ekstra god smagsoplevelse i glasset og skabe juleglæde hos alle.

Glædelig jul og rigtig god appetit – SKÅL!